Skip to content

Haalt jouw dahlia 2014?

Hoe haalt jouw dahlia 2014?
Maak de dahlia voorzichtig schoon en laat ‘m goed opdrogen. Beschadig de knollen niet.
Laat de dahlia overwinteren op een koele, niet te koude, luchtige vorstvrije plaats (rond 10 graden) in bijv. een kistje met droge turfmolm of droog zand, dek ‘m af met stro of krantenpapier. In een te warme ruimte kunnen de gave knollen verschrompelen en waardeloos worden.
In 2014 kan de dahlia half mei worden geplant. De laatste vorst dringt dan niet meer in de bodem. Kies een zonnige standplaats met humusrijke en losse grond. Graaf een gat waar de hele dahlia in kan en bedek ‘m met aarde. Niet dieper dan een paar centimeters onder het oppervlak anders moeten de uitlopers zich te moeizaam naar boven werken. Druk de grond een beetje aan. Heb je geen tuin, plant dan de dahlia in een bak of pot. Kies ook hier een plek met veel zonlicht.
Als de bloeitijd komt moet de dahlia voldoende water krijgen. Rond de tijd dat de bloemknoppen ontstaan mag je een handvol gedroogde koemestkorrels geven. Liefst geen kunstmest want dan krijg je lange en dunne uitlopers en teveel blad. Als de plant opgroeit heeft ie misschien steun nodig.
Knip de bloemen met een zo lang mogelijke steel, in elk geval tot de eerste oksel of er net onder. Hoe meer je plukt, hoe meer nieuwe bloemen er aan komen. Knip ook de uitgebloeide bloemen weg, want de dahlia gaat anders teveel zaden maken en dat kost kracht.
En, eind september 2014, kun je de nieuw gevormde knollen uit de grond halen en de dahlia opnieuw laten overwinteren. Of doe iemand anders er een plezier mee!