Vlog 5 – Sla en andijvie

Kijk, de eerste plantjes komen op! Dit is de sterrenkers, dat komt altijd als eerste op. Daarom heet de tuin ook ‘de sterrekers’. Als je goed kijkt kun je misschien zien dat er ‘vlog’ geschreven staat, in sterrenkers.

PHOTO-2020-04-21-09-12-23

De radijsjes komen ook al een beetje boven de grond, alleen met hun blaadjes. De radijsjes zelf blijven onder de grond. Hier kan je goed zien dat plantje beter groeien in de zon: beide stukjes radijs zijn tegelijk geplant, maar de plantjes op de bovenste foto hebben veel meer zon gehad dan die op de onderste foto.

PHOTO-2020-04-21-09-12-23

PHOTO-2020-04-21-09-12-22

Ook de aardappels komen heel voorzichtig boven de grond kijken. Ook hier weer alleen het plantje, de aardappels zelf blijven onder de grond. We geven ze nu extra water. Als we dat niet doen gaat de plant niet dood, maar maakt hij maar heel weinig nieuwe aardappeltjes aan. Als het dan later weer gaat regenen, kunnen we alleen een paar megagrote aardappels oogsten. Liever willen we veel aardappels, die niet zo supergroot zijn maar gewoon.

PHOTO-2020-04-21-09-12-22

 

eikenboomWe zijn ook al druk bezig met onkruid weghalen. Onkruid zijn alle planten die je niet zelf gezaaid hebt in je tuin. Dit is een  bijzonder soort onkruid, misschien herken je het. Het is een eik. Een babyboom dus. De eikel waar hij uit gegroeid kan je goed zien. Je ziet ook dat het deel dat onder de grond blijft (de eikel en de wortels die daaruit groeien en het eerste, rozige stukje stam) bijna  net zo groot zijn als het deel boven de grond. Dat is bij grote bomen nog steeds zo!

 

We planten de sla en andijvie. Daarna geven we water, dat is erg belangrijk.

 

In Zoeterwoude hebben onze ‘collega’s’ het weer iets uitgebreider op film gezet. Daar hebben ze in plaats van snijbiet spinazie gezaaid. Dat is een verschil met Leiderdorp. Bekijk de vlog uit Zoeterwoude voor meer informatie.