Vlog schooltuin 4 – Wortels en uien

Voordat we nieuwe dingen planten of zaaien is het belangrijk om de grond ‘schoon’ te maken. Onkruid neemt niet alleen ruimte in, maar haalt ook voeding uit de bodem. Door onkruid weg te halen, zorgen we ervoor dat er ruimte en voedingsmiddelen vrij komen voor nieuwe plantjes.


Deze week zaaien we de worteltjes en planten we de uien. De worteltjes zijn nu nog hele kleine zaadjes. De uitjes zijn hele kleine uitjes, maar je kunt wel echt zien dat het uitjes zijn. Het zaaien van worteltjes gaat eigenlijk hetzelfde als de andere dingen die we al gezaaid hebben. De uitjes ‘zaai’ je niet, die ‘zet’ je. Dat is ook een soort zaaien, maar omdat de uitjes groter zijn strooi je die niet zomaar in een geultje, maar zet je ze echt in de grond.


Hoewel de zaadjes van worteltjes heel klein zijn, worden worteltjes best groot. Je kunt je voorstellen dat een worteltje best wat ruimte nodig heeft om te groeien. Het is dus belangrijk dat er niet teveel zaadjes te dicht op elkaar moeten liggen. Daar is een trucje voor. Irene vertelt hoe we dit op de schooltuin doen.

Als je wat uitgebreider uitleg wilt, kun je het filmpje van meester Henry in Zoeterwoude bekijken.