zaterdag, 27 februari 2021, Omwoelen tuintjes

P1050605-verkleindEen bijzonder dag: er gebeurt iets bijzonders op de schooltuin van Leiderdorp. Het is al een tijdje droog geweest. En nu kunnen we eindelijk iets met de grond doen.
Het werd hoog tijd om de bovenlaag van de grond los te maken na al die regen en vorst.
P1050606-verkleindOmdat het oppervlak zo groot is is het niet meer mogelijk om dat allemaal met de hand te doen. Dus …, er kwam een leuke machine om de grond om te woelen. En omwoelen is iets anders dan ploegen. De grond wordt alleen maar opgetild en weer losgelaten. Bij ploegen wordt de grond helemaal omgekeerd.


Wij hebben wel een omwoelvork (ook wel grelinette genoemd) voor de kleine stukjes.P1050629-verkleind
P1050636-verkleindOp sommige stukken tuin staan allemaal stokken in het midden. Dat is om te voorkomen dat de woelmachine per ongeluk de drainagebuizen, die daar liggen, zou beschadigen. Dat middengedeelte moeten we dan met de grelinette loswoelen.
Ook de rest van de tuin is al flink onder handen genomen. Alle fruitbomen zijn gesnoeid. Oppassen, dat je niet de bloemknoppen wegsnoeit, want dan krijg je straks geen bloesem en dus geen vruchten (appels, peren, kersen).
P1050645-verkleindDe knotwilgen zijn opnieuw geknot. Ze zien er erg kaal uit, maar ze lopen altijd weer uit.